Επιστροφή στο Forum : Ονομασιες χρωματων αγιογραφιας και χρωστικες
Ενα ζητημα με πολλα χρωματα της αγιογραφιας ειναι οτι χρησιμοποιουν ονομασιες που χρησιμοποιουνται μονο απο τους αγιογραφους και δεν λενε τιποτα για την χρωστικη που περιεχουν.
Εχει σημασια η γνωση της χρωστικης για τους παρακατω λογους
1) λογοι υγειας. Πολλες σκονες ειναι υπερβολικα τοξικες (π.χ. σκονες που περιεχουν μολυβδο ή υδραργυρο) και δεν πρεπει να τις χρησιμοποιουμε καθολου.
2) Φωτοευσθησια. Οι σκονες δεν εχουν τον ιδιο βαθμο φωτοευσθησιας (αντοχη στην υπεριωδη ακτινοβολια) και καποιες μπορει σε σχετικα συντομο διαστημα που μπορει να ξεκινα απο 3 χρονια να χασουν την αποχρωση τους. (οι σκονες ζωγραφικης κανονικα πρεπει να εχουν πανω απο 50 χρονια αντοχη σε συνθηκες μουσειου αλλα πιστευω οτι επειδη η νοθεια μπορει να πεφτει συννεφο να μην μας πουλανε σκονες καταλληλες για ζωγραφικη αλλα αλλες πολυ φτηνοτερες)
3) αδιαφανεια. Μια χρωστικη εχει εναν βαθμο αδιαφανειας που επηρεαζει την συμπεριφορα ττης χρωστικης στις μιξεις και στα στρωματα χρωματος. Οσο πιο αδιαφανης ειναι μια χρωστικη τοσο λιγοτερη ποσοτητα χρειαζεται σε μια μιξη.
Οι εμπειρικες ονομασιες διαφερουν απο τοπο σε τοπο και εταιρια σε εταιρια ακομα και αν αναφερονται στην ιδια ουσια. π.χ. το English red, venetian red, indian red ειναι η ιδια χρωστικη ενδεχομενως με καποιεςς διαφορες λογω προσμιξεων απο εξορυξεις απο διαφορετικες περιοχες.
Οι διεθνεις τυποποιημενες ονομασιες μας ταυτοποιουν την χρωστικη και ειναι μετα ευκολο να βρουμε τις ιδιοτητες της. Επισης οι συνθετικες χρωστικες πρεπει να εχουν παντα την ιδια αποχρωση και συμπεριφορες ενω οι φυσικες μπορει λογω προσμιξεων να διαφερουν λιγο ως πολυ.
Θα γραψω στα παρακατω ποστ τις ουσιες που εχω ταυτοποιησει για τις ονομασιες της αγιογραφιας... (αν και δεν αποκλειεται ενα αγιογραοφικο ονομα σκονης να αναφερεται σε δυο ή παραπανω διαφορετικες χρωστικες με παρομοια αποχρωση)
Οποιος ξερει κατι για τις ουσιας και τα ονοματα αγιογραφιας ας τα γραψει και αυτος.
Πολλα χρωματα πωλουνται ειτε σε σωληναρια ειτε σαν σκονες με το ιδιο εμπειρικο ονομα αλλα δεν εχουν το ιδιο περιεχομενο. Οι λογοι για αυτο ειναι δυο. Ο ενας ειναι η τοξικοτητα που καθιστα απαγορευμενη απο την νομοθεσια την διαθεση της χρωστικης και ο αλλος το κοστος (καποιες χρωστικες ειναι πολυ ακριβες). Για τις χρωστικες υποκαταστατα σε σοβαρες εταιριες στο σωληναριο ή στο κουτι γραφεται η ενδειξη ιμιτασιον ή Hue ή/και αναφερεται η συνθεση των υποκαταστατων. Οι Ελληνες μπακαληδες που πουλανε σκονες σε κουτια δεν γραφουν τιποτα κατατοπιστικο απο οσα εχω δει...
Παρακατω αναφερονται μονο καθαρες χρωστικες και οχι υποκαταστατα ή μιξεις
ΛΕΥΚΑ (PW)
ΛΕΥΚΟ TOY TITANIOY διεθνης κωδικος PW6. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, οχι τοξικο. Σε κρεμ αποχρωση το buff titanium (με προσμιξεις).
ΜΑΥΡΑ (PBk)
ΜΑΥΡΟ ΣΙΔΗΡΟΥ ή ΜΑΡΣ ΜΠΛΑΚ διεθνης κωδικος PBk11. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, οχι τοξικο.
ΜΑΥΡΟ ΑϊΒΟΡΥ ή ΙΒΟΥΑΡ διεθνης κωδικος PBk9. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, οχι τοξικο.
ΚΙΤΡΙΝΑ (PY)
ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΔΜΙΟΥ διεθνης κωδικος PY35. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, !!! μετριως τοξικο να χρησιμοποιειται με μεγαλη προσοχη. Υπαρχουν δφιαφορες αποχρωσεις οπως ανοιχτο, σκουρο...
ΩΧΡΕΣ (κατατασσονται στα κιτρινα)
ΚΙΤΡΙΝΗ ΩΧΡΑ διεθνης κωδικος PY42. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, !!! οχι τοξικο. Συνθετικη ωχρα πιο κιτρινη απο τις φυσικες...
ΩΧΡΑ διεθνης κωδικος PY43. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, !!! οχι τοξικο. Σε διαφορες αποχρωσεις λογω προσμιξεων (σκουρα, κοκκινη. κ.α.) αναλογα απο την περιοχη που εξορυσεται.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ (PO)
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΔΜΙΟΥ διεθνης κωδικος PO20. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, !!! μετριως τοξικο να χρησιμοποιειται με μεγαλη προσοχη. Σε διαφορες αποχρωσεις
ΒΕΡΜΙΓΙΟΝ ή ΚΙΝΑΒΑΡΗ PO23 αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, !!! ΠΟΛΥ τοξικο να μην χρησιμοποιειται.... (αλλιως θα ερχεστε σε επαφη με υδραργυρο) Σημ. το Βερμιγιον μαλλον αναφερεται στην πορτοκαλι - κοκκινη αποχρωση της ουσιας και η κιναβαρη στην κιτρινη-πορτοκαλι. Σημ. Αυτα που κυκλοφορουν με τα ονοματα βερμιγιον και κιναβαρη δεν ειναι μαλλον ενωσεις υδραργυρου αλλα τι ειναι? (σε μια περιπτωση που μπορεσα να συμπερανω ειναι πορτοκαλι του καδμιου)
ΚΟΚΚΙΝΑ (PR)
ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΔΜΙΟΥ διεθνης κωδικος PR108. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, !!! μετριως τοξικο να χρησιμοποιειται με μεγαλη προσοχη. Σε διαφορες αποχρωσεις
ΧΟΝΔΡΟΚΟΚΚΙΝΟ διεθνης κωδικος PR101. αδιαφανες (κανονικα αλλα μπορει να υπαρχει σε σε μεγαλυτερη διαφανεια), αντοχη στο φως 100+ χρονια, οχι τοξικο.
ΒΙΟΛΕΤΙ (PV)
ΜΠΛΕ (PB)
ΜΠΛΕ ΟΥΛΤΡΑΜΑΡΙΝ διεθνης κωδικος PΒ29. διαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, οχι τοξικο. Σε διαφορες αποχρωσεις
ΜΠΛΕ ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ διεθνης κωδικος PΒ28. ημιδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, !!! μετριως τοξικο να χρησιμοποιειται με μεγαλη προσοχη.
ΜΠΛΕ ΠΡΩΣΙΑΣ διεθνης κωδικος PΒ27. διαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, !!! μετριως τοξικο να χρησιμοποιειται με μεγαλη προσοχη.
ΠΡΑΣΣΙΝΑ (PG)
ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ (Οξειδιο χρωμιου) διεθνης κωδικος PG17. αδιαφανες, αντοχη στο φως 100+ χρονια, οχι τοξικο.
ΚΑΦΕ (PBr)
Εξηγησεις
Η αδιαφανεια χωριζεται σε τεσσερις κατηγορις. Το α-διαφανες το ημι-α-διαφανες το ημιδιαφανες και το διαφανες.
Η αντοχη στο φως σε συνθηκες μουσειου χωριζεται σε τρεις κατηγοριες 25-75 χρονια (καλυτερα να μην χρησιμοποιουνται τετοιες χρωστικες), 75-100 χρονια και 100+ χρονια (χρωστικεςς με αντοχη λιγοτερο απο 25 χρονια ειναι ακαταλληλες για ζωγραφικη)
Τελος η τοξικοτητα χωριζεται σε 4 κατηγοριες στο οχι τοξικο (προσοχη δεν εισπνεουμε η καταπινουμε σκονες επειδη αναφερονται ως μη τοξικες) στο μετριως τοξικο (που πρεπει να χρησιμοποιειται με πολλες προφυλαξεις π.χ. γαντια για να μην ερθει η σκονη σε επαφη με το δερμα), στο τοξικο και στο πολυ τοξικο (οι σκονες των τα δυο τελευταιων κατηγοριων δεν πρεπει να χρησιμοποιουνται ακομα και αν φοραμε στολη χημικου πολεμου).
θα συμπληρωθει...
(αν υπαρχουν λαθη στα παραπανω πειτε το να τα διορθωσουμε)
Προς τα παρον δεν εχω ιδεα τι ουσιες μπορει να ειναι το πρασινο του τσιμεντου και η κοκκινιλα...
Αν γνωριζετε....
Μπράβο Βαγγέλη ..χρειαζόταν αυτο το θέμα .
Ελπιζω τα παιδια της αγιογραφίας να εχουν κι αυτά να προσθέσουν κατι ...
Το πράσινο τσιμέντου είναι οξείδιο του χρωμίου...δεν συγκαταλέγεται όμως στα πολύ επικίνδυνα...το κοκκινίλα δεν μπορώ να καταλάβω πιο εννοείς.....
Το πράσινο τσιμέντου είναι οξείδιο του χρωμίου...δεν συγκαταλέγεται όμως στα πολύ επικίνδυνα...το κοκκινίλα δεν μπορώ να καταλάβω πιο εννοείς.....
Ευχαριστω για την βοηθεια...
το οξειδιο του χρωμιου δεν ειναι επικινδυνο συμφωνα με οσα διαβασα για αυτο. Εχει κωδικο PG17 εχει αντοχη 100+ χρονια στο φως και ειναι αδιαφανες (εμενα αυτο που εχω ημι-α-διαφες μου φαινεται οταν το φτιαξω με λαδι αλλα τεσπα αφου ετσι αναφερεται ετσι λεω και εγω). Σημ οταν λεμε οτι δεν ειναι τοξικο δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να παιρνονται οι στοιχειωδης προφυλλαξεις (οχι επαφη με το δερμα και οχι εισπνοη ή καταποση) κατα την χρηση της σκονης.
για το οξειδειο του χρωμιου διαβασα...
ως κυρια πηγη χρησιμοποιω τους καταλογους του παρακατω σαιτ
http://www.artiscreation.com/Color_index_names.html
Σημ. Αυτα που αναφερουμε δεν ειναι και ταυτοποιηση για το τι περιεχει το καθε κουτι σκονης που διαθετει ο καθε συσκευαστης ή πωλητης με το ονομα "πρασινο του τσιμεντου" χωρις αλλα στοιχεια. Απλα λεμε το τι θα επρεπε να ειναι...
Για την κοκκινιλα δεν ξερω να πω κατι... το ονομα αυτο το εχω δει να αναφερεται στις χρωστικες τις αγιογραφιας... δες εδω http://www.hobby.gr/shop/product_info.php?cPath=16&products_id=578
Τελικα απο οσο εψαξα και συμπερανα (γιατι δεν γραφουν τπτ κατατοπιστικο οι μπακαληδες) η κιναβαρη μιας εταιριας (Arte VII) δεν περιεχει υδραργυρο αλλα ειναι πορτοκαλι του καδμιου. Λογικο γιατι οι ενωσεις υδραργυρου ειναι επικινδυνες αλλα θα επρεπε να το λεει ξεκαθαρα και οχι να καταληγεις στο συμπερασμα απο τους εσωτερικους κωδικους χρωματων της εταιριας που αναφερει οτι αγορασε το χρωμα ο συκσευαστης-εμπορος της χρωστικης.
Εκνευριζομαι οταν αντιμετωπιζουν του αγιογραφους και τους χρηστες σκονων γενικοτερα λες και βρισκονται σε μια εποχη πριν την αλωση της Κωνσταντινουπολης...
Στο πρασινο του τσιμεντου μεταξυ σκονων δυο διαφορετικων συσκευαστων παρατηρησα μεγαλες διαφορες στην αποχρωση και στην διαφανεια (οταν με τις σκονες εφτιαξα λαδια) Το καλο χρωμα (σε αποχρωση που μοιαζει με το χρωμα που δημοσιευεται στο ιντερνετ και αδιαφανες) ειναι μαλλον οδειδιο του χρωμιου και το αλλο αγνωστης συνθεσης. Δεν αποκλειεται να ειναι ορυκτη σκονη δευτερης ποιοτητας στην καλυτερη περιπτωση.
Ειπαμε οτι πισω απο τα ιδια ονοματα μπορουν να κρυβονται διαφορετικες ποιοτητες, διαορετικες χρωστικες και γιατι οχι και νοθευμενες σκονες!!!
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΧΡΩΣΤΙΚΩΝ
(Απο το βιβλιο Overexposure: health hazards in photography)
http://books.google.gr/books?id=o-VjWgh5mPUC&pg=PA147&lpg=PA147&dq=Green+umber+CI&source=bl&ots=bKkg1dy6zc&sig=tBwFkeTTmDO-aGuGHtbBMVFfEfM&hl=el&ei=wT1JTaGzG5KGhQfOw-CxDg&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=6&sqi=2&ved=0CEcQ6AEwBQ#v=onepage&q=Green%20umber%20CI&f=false
διαβαστε το κεφαλαιο Hazards of Pigments
(διαβαστε ολοι οχι μονο μονο οσοι ξυνεστε με το που ανοιγετε ενα κουτι σκονης... Θα τρομοκρατηθειτε μαλλον απο αυτα που μπορουν να προκαλεσουν στην υγεια μας καποιες ευρεως χρησιμοποιουμενες στην αγιογραφια και ζωγραφικη χρωστικες)... Απο απλες φαγουρες μεχρι βλαβες στο συκωτι, στα νεφρα, στα κοκκαλα, στα δοντια, συν κατι καρκινους και ασθματακια απο υπερεκθεση...
Δυστυχως δεν αναφερεται ποση ακριβως χρωστικη πρεπει να πεσει στο δερμα μας, ποση πρεπει να φαμε ή να εισπνευσουμε για να παθουμε αυτα τα "ωραια" που λεει. Σε γενικες γραμμες λεει οτι ειναι πιθανο επαναλαμβανομενη εκθεση ακομα και σε μικρες ποσοτητες την φορα, μπορει να προκαλεσει τις αναφερομενες βλαβες στην υγεια.
Διαβαζοντας αυτα δεν μπορω παρα να εκφρασω τον θαυμασμο μου για το ποσο πολυ μας προσεχουν οι μπακαληδες που μας πουλανε σκονες!
Καιτη εχεις φαει πολυ ομπρα με τις αγιογραφιες, σου εχει χτυπησει στο νευρικο συστημα και εχεις αδυναμια να διαβασεις μεγαλα κειμενα... Να δω σε λιγο που θα ερθει και το παρκινσον αν θα καταφερνεις να γραφεις εστω και με φατσουλες! :evil::grin::grin:
Καιτη εχεις φαει πολυ ομπρα με τις αγιογραφιες, σου εχει χτυπησει στο νευρικο συστημα και εχεις αδυναμια να διαβασεις μεγαλα κειμενα... Να δω σε λιγο που θα ερθει και το παρκινσον αν θα καταφερνεις να γραφεις εστω και με φατσουλες! :evil::grin::grin: πιο πολύ ωχρα τρωω ...:grin: οσο για το διαβασμα μου εχει μεινει απο το σχολειο :grin::grin::grin::grin:αρκετα κατεβατα διαβαζα εκει ....
Εγώ πάντως έχω λύσει το πρόβλημα με τις σκόνες, αγοράζοντας πάστες αγιογραφίας..... καμμία σχέση με τις σκόνες...δεν εισπνέονται, δεν είναι επικίνδυνες, και δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα.
( Τελικα απο οσο εψαξα και συμπερανα (γιατι δεν γραφουν τπτ κατατοπιστικο οι μπακαληδες) η κιναβαρη μιας εταιριας (Arte VII) δεν περιεχει υδραργυρο αλλα ειναι πορτοκαλι του καδμιου. Λογικο γιατι οι ενωσεις υδραργυρου ειναι επικινδυνες αλλα θα επρεπε να το λεει ξεκαθαρα και οχι να καταληγεις στο συμπερασμα απο τους εσωτερικους κωδικους χρωματων της εταιριας που αναφερει οτι αγορασε το χρωμα ο συκσευαστης-εμπορος της χρωστικης.)
Δεν είμαι σίγουρος για το τι πουλάει ο καθένας αλλα η κινάβαρη μπορεί να είναι και πορτοκαλί μολυβδενίου μερικές φορές. Απαγορευμένο υλικό, που όμως ακόμη κυκλοφορεί....
Εγώ πάντως έχω λύσει το πρόβλημα με τις σκόνες, αγοράζοντας πάστες αγιογραφίας..... καμμία σχέση με τις σκόνες...δεν εισπνέονται, δεν είναι επικίνδυνες, και δίνουν καλύτερο αποτέλεσμα.
( Τελικα απο οσο εψαξα και συμπερανα (γιατι δεν γραφουν τπτ κατατοπιστικο οι μπακαληδες) η κιναβαρη μιας εταιριας (Arte VII) δεν περιεχει υδραργυρο αλλα ειναι πορτοκαλι του καδμιου. Λογικο γιατι οι ενωσεις υδραργυρου ειναι επικινδυνες αλλα θα επρεπε να το λεει ξεκαθαρα και οχι να καταληγεις στο συμπερασμα απο τους εσωτερικους κωδικους χρωματων της εταιριας που αναφερει οτι αγορασε το χρωμα ο συκσευαστης-εμπορος της χρωστικης.)
Δεν είμαι σίγουρος για το τι πουλάει ο καθένας αλλα η κινάβαρη μπορεί να είναι και πορτοκαλί μολυβδενίου μερικές φορές. Απαγορευμένο υλικό, που όμως ακόμη κυκλοφορεί....δεν ετυχε να ακουσω ξανα για παστα αγιογραφίας ...μπορεις να μας δώσεις καποιες πληροφορίες για το υλικό ;
Γεια σε όλους! Η αλήθεια είναι οτι τρομοκρατήθηκα λιγάκι με όλα αυτά που διάβασα εδώ! :sick: +:hair:+:shocked: + πάει λέγοντας... Τι είναι η πάστα αγιογραφίας? Τουλάχιστον να γλιτώσουμε από τη σκόνη που διαχεεται...
τι λετε βρε παιδια? υπαρχουν υλικο αγιογραφιας σε παστα? πληροφοριες.............
eikonourgos
10-02-11, 00:52
καταρχας ωραιο θεματακι...εχει μεγαλο ενδιαφερον μα δε ξερω ακριβως αν ολα αυτα που λεμε για καποια χρωματα ανταποκρινονται στις σκονες που κυκλοφορουνε στο εμποριο..αρα τα χρονια αντοχης η η επικινδυνοτητα δεν ειναι καθολου στανταρ...με την εμπειρια μου τα τελευταια πολλα χρονια που χρησιμοποιω σκονες εχω να πω τα εξης...αφενος ολοι ξερουμε πως ειναι πολυ βλαβερες εως και δηλητηρια....αιωρουνται στο χωρο τις εισπνεουμε,πολλοι καπνιζοντας τις ρουφανε με το τσιγαρο και ουτω καθεξης...κακο αυτο..ειδικα για τα καδμια για παραδειγμα...απο την αλλη εγω δεν εμαθα ποτε να επαθε κανεις αγιογραφος οτιδηποτε απο τις σκονες...που εχω δει ατομα να εχουνε χυμα τσουβαλια ανοιχτα στα εργαστηρια τους...οσο για τα καταστηματα-μπακαλικα (πολυ σωστος ο ορος)που μας τις πουλανε ο,τι και να πω ειναι λιγο...φανταστειτε οτι επειδη πειραματιζομαι με σκονες και το κοστος δεν ειναι μεγαλο αγοραζω ακομα εστω και αν εχω κιβωτια...λοιπον το 75 % ισως και παραπανω απο οσα αγοραζω ειναι για πεταμα...τουτεστιν δε δουλευονται καν...και απο ολα τα καταστηματα σχεδον....οπως εχω ακουσει τις ανακατευουνε με χρωματισμενη κιμωλια ενω επισης χρησιμοποιουνε και αλλες σκονες κατωτερης ποιοτητας που ειναι για αλλου ειδους βαφη....δε στεκομαι εδω στα χρωματα γιατι ο,τι και να πουμε ειναι περιττο...δε πιστευω καν οτι οι ουλτραμαρινες και τα κοβαλτια που παιρνουνε ειναι κοβαλτιο και ουλτραμαρινα οντως...απλα μια σχετικη αποχρωση που επετευχθη με χημικη διεργασια...το ιδιο και η κινναβαρη και ποσα αλλα...επισης καθε εταιρεια εχει τελειως δικες της αποχρωσεις...ακομα και οι ωχρες τους ξερω γω που ειναι το πιο κοινο χρωμα στην αγιογραφια ειναι διαφορετικες...δεμπορουμε καν μαγαζι να πουμε που αποτελει εγγυηση διοτι μπορω να παρω μια τελεια σκονη απο καποιο και να παω μετα ναπαρω αλλη και να ειναι σκουπιδια...και εχει γινει σε ολα τα καταστηματα αυτο...αν πρεπει να πω καποιο ποιοτικο αυτο θα ηταν το αμπιο που ειναι φαρμακειο οπως καθως και το αρτ και χομπυ που ειχε καποιες πολυ καλες σκονες που αγορασα...ομως μεσα σε αυτεσ ηταν και καποια απαραδεκτα σκουπιδια...σορρυ κιολας....και ολα αυτα δε ξερουμε καν απο τι αποτελουνται κι επομενως ουτε αν θα αντεξουν και ποσο....σωστα?οσον αφορα τις παστες ειχα μιλησει εδω και καιρο διοτι τις χρησιμοποιω χρονια...ειναι χρωστικες σε μορφη παστας...δλδ κανουνε τη σκονη παστα με ειδικη επεξεργασια με αποτελεσμα να ειναι σαφεστατα πιο δυνατη(χρειαζεσαι ελαχιστη ποσοτητα για να κανεις χρωμα),να αποφευγεις αυτο που λεμε γρομπαλακια...δλδ τους κοκκους και να μη χαλας τα πινελα με το φοβερο ανακατεμα που θελουνε οι σκονες γιατι"καθονται"...κι εχει και αλλα προτερηματα που δε τα θυμαμαι ολα τωρα...το θεμα ποιο ειναι...αφενος εγω ειμαι σα μικρο παιδι και με ενθουσιαζει λιγακι να παιζω με τισ σκονες και να τις βλεπω στα κουτακια τους...αρα ξαναγυρισα σε αυτες..εχει πλακα καιη διαδικασια αυτη...οκ σας διαβεβαιω πως δε τις σνιφαρω απλα ειμαι χαζοχαρουμενος με τα υλικα μου...χαχα...ενω οι παστες ειναι απλα σα πηχτο ακρυλικο...δε μου λενε και πολλα για να παιζω...χαχα...αφετερου εγω γνωριζω μονο μια εταιρεια που τις φερνει η τις κατασκευαζει και επαιρνα απο εκει...ενω εχει αρκετες αποχρωσεις,νομιζω 36 δε με ικανοποιουνε καθολου...οκ μπορει απλα να τις βαρεθηκα μα σορρυ κιολας...δεν εχει καθολου εντονα κοκκινα...περα απο το χονδροκοκκινο θα ελεγα πως δεν εχει καν κοκκινα...και εδω ρωταω..πως γινεται το καδμιο του να μη κοκκινιζει αλλα να θυμιζει ματζεντα?και τα κοβαλτια δε με πειθουνε και η ουλτραμαρινα....αρα καταληγω και ειμαι σιγουρος για αυτο πως οσο καλα και αν ειναι που ειναι αρκετα καλα δε προερχονται απο τις αντιστοιχεσ σκονες ουτε αυτα...αλλα απο καποια αλλη αναμιξη..τωρα τι ειναι αυτο αρχιστε παλι την ερευνα να το βρειτε εν ολιγοις....ακομη το τελευταιο καιρο η συγκεκριμενη εταιρεια-κατασκευαστηριο αισθανομαι πως αρχισε να ριχνει πολυ τη ποιοτητα της εν μεσω κρισης μπας και κερδισει πελατες(με αντιστοιχη πτωση τιμων) μα μαλλον τους χανει...διοτι ηδη εχω ακουσει πολλα παραπονα...και τα ακρυλικα της τα οποια δουλευα κατα κορον πλεον δε τα ξαναπαιρνω γιατι ειναι σκετο χαλι μαυρο...πετρωμενα μπουκαλια ειναι σωστο να κυκλοφορουνε στην αγορα?και μου το λενε και αλλοι συναδελφοι βεβαιως....αρα χ και σε αυτους και σε ολους...μηπως να φερναμε σκονες απο εξωτερικο?αμαν πια...
Οπως θα γνωριζουν οσοι φτιαχνουν χρωματα το πιο ακριβο συστατικο μιας παστας χρωματος ειναι η χρωστικη.
Ειδικα για τα λαδια που φτιαχνω εγω η χρωστικη καταλαμβανει πανω απο το 80% του ογκου της παστας. (ενταξει οι χρωστικες μετρωνται με το βαρος αλλα οι παστες και τα ρευστα-ημιρευστα χρωματα με τον ογκο)
Αυτα που φτιαχνω εγω τα βρισκω αισθητα καλυτερα απο τα ετοιμα επωνυμα λαδια που αγοραζω. Υποθετω οτι αυτα που αγοραζω εχουν λιγοτερη χρωστικη που αποτελει οπως ειπα τον σημαντικοτερο παραγοντα κοστους. Περα απο αυτο σε πολυ ακριβες ή θεωρουμενες τοξικες χρωστικες, τα επωνυμα γραφουν αν ειναι μιξεις ή αλλη χρωστικη υποκαταστατο της αναμενομενης χρωστικης. Υστερα στις επωνυμες σειρες λαδιων υπαρχουν οι κατηγοριες ετσι αγοραζοντας ενα φτηνο σωληναριο ξερεις οτι υπαρχει υπερβολικα αραιωμενη χρωστικη μεσα (εκτος και αν ειναι πολυ φτηνη η χρωστικη).
Οσο αφορα τις σκονες που πουλανε χυμα ή σε κουτακια για μαρμελαδες τιθεται σαφως το θεμα τι ακριβως περιεχουν. Ακομα και αν τελικα οι πραγματικες επιπτωσεις της χρησης χρωστικων με την συνηθη προσοχη (την χρωστικη-χρωμα δεν το τρωμε, δεν το μυριζουμε και αποφευγουμε να το φερνουμε σε επαφη με το δερμα) δεν οδηγουν ποτε σε σοβαρες βλαβες υγειας, αυτο ειναι κατι που δεν μπορουμε να το απαντησουμε με βεβαιοτητα. Και σε παστα δεν μειωνεται η επικινδυνοτητα της χρωστικης απλα σε παστα δεν ειναι πτητικη οπως οταν ειναι σε πολυ λεπτη σκονη. Εχει αξια να ξερει ο αγοραστης-χρηστης της σκονης τι ακριβως αγοραζει τουλαχιστον για λογους υγειας.
Το ζητημα της νοθειας ή της χαμηλοτερης ποιοτητας σκονης (π.χ. εξορυξη οχι τοσο καθαρων χρωστικων) σε σχεση με το αναμενομενο ειναι και αυτο σημαντικο. Ακομα και αν εξαιρεσουμε το γεγονος οτι αγοραζεις φυκια για μεταξωτες κορδελες η δουλεια μας (πολυωρη τις περισσοτερες φορες) αδικειται απο τις χρωστικες που δεν αποδιδουν. Αλλες φορες τα νοθευμενα ή ακαταλληλα χρωματα ειναι διαφανη, αλλες πεσμενα, αλλο αποτελεσμα προσδοκα καποιος να παρει και σημαντικα χειροτερο παιρνει.
Δημιουργειται κατα την γνωμη μου σοβαρο θεμα με την διαθεση χρωστικων αγιογραφιας στην Ελλαδα απο την στιγμη που κανεις δεν μπορει να ειναι σιγουρος για αυτο που αγοραζει. (Και δεν μιλαω για απαραδεκτες νοθειες με κιμωλια).
π.χ. τα Αζο κιτρινα - πορτοκαλι - κοκκινα μοιαζουν πολυ με τα αντιστοιχα του καδμιου αλλα κοστιζουν κατω απο τα μισα και εχουν διαφορετικες ιδιοτητες φυσικα.
δεν ετυχε να ακουσω ξανα για παστα αγιογραφίας ...μπορεις να μας δώσεις καποιες πληροφορίες για το υλικό ;
H πάστα αγιογραφίας χρησιμοποιείται αντι για τις σκόνες με αβγό ή medium. Είναι πιο οικονομική καθώς χρησιμοποιείς μικρότερη ποσότητα (βάφει καλύτερα απο τις σκόνες) και έχει καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ τις χρησιμοποιώ αποκλειστικά δεν άντεχα άλλο την ιστορία με τις σκόνες. Η πάστα είναι υγρή και έτσι δεν εισπνέεται και γενικότερα έχει μόνο πλεονέκτήματα σε σχέση με τις σκόνες. Υπάρχουν (απο την συγκεκριμένη εταιρία ) 38 διαφορετικές αποχρώσεις και διατιθενται σε συσκευασίες απο 100 γρ εως 1000γρ. Εγω τις συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη.
eikonourgos
21-02-11, 14:53
H πάστα αγιογραφίας χρησιμοποιείται αντι για τις σκόνες με αβγό ή medium. Είναι πιο οικονομική καθώς χρησιμοποιείς μικρότερη ποσότητα (βάφει καλύτερα απο τις σκόνες) και έχει καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ τις χρησιμοποιώ αποκλειστικά δεν άντεχα άλλο την ιστορία με τις σκόνες. Η πάστα είναι υγρή και έτσι δεν εισπνέεται και γενικότερα έχει μόνο πλεονέκτήματα σε σχέση με τις σκόνες. Υπάρχουν (απο την συγκεκριμένη εταιρία ) 38 διαφορετικές αποχρώσεις και διατιθενται σε συσκευασίες απο 100 γρ εως 1000γρ. Εγω τις συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη.
φαινονται καλες μα μη τρελαινεσαι....οπως ξαναειπα τσεκαρες τα καδμια του??εχουνε καμια σχεση με κοκκινο καδμιου??τσεκαρες το κοβαλτιο??δουλευουνε καλα δε λεω..μα αν το κοκκινο καδμιου σου θυμιζει ματζεντα στη καλυτερη πως γινεται να ειναι κοκκινο καδμιου??εχεις σκεφτει πως σκονη με σκον δεν ενακατευεται ευκολα στη μορφη που ειναι??ενω η παστα αναμιγνειεται....αν βαλεις ασπρη παστα με μαυρι θα βγει γκρι...αρα με την ιδια λογικη φτιαχνεις και καλα καδμια ουλτραμαρινες ματζεντες και δε ξερω τι αλλο χωρις να ειναι...θα μου πεις τι σε νοιαζει αν ειναι...οκ περι ορεξεως...εγω χωρις κοκκινα δε μπορω παντως....
H πάστα αγιογραφίας χρησιμοποιείται αντι για τις σκόνες με αβγό ή medium. Είναι πιο οικονομική καθώς χρησιμοποιείς μικρότερη ποσότητα (βάφει καλύτερα απο τις σκόνες) και έχει καλύτερα αποτελέσματα. Εγώ τις χρησιμοποιώ αποκλειστικά δεν άντεχα άλλο την ιστορία με τις σκόνες. Η πάστα είναι υγρή και έτσι δεν εισπνέεται και γενικότερα έχει μόνο πλεονέκτήματα σε σχέση με τις σκόνες. Υπάρχουν (απο την συγκεκριμένη εταιρία ) 38 διαφορετικές αποχρώσεις και διατιθενται σε συσκευασίες απο 100 γρ εως 1000γρ. Εγω τις συνιστώ χωρίς δεύτερη σκέψη.απο θέμα κοστους τι λενε; ...
απο θέμα κοστους τι λενε; ...
Και τα πλαστικα για τοιχους ειναι αρκετα φτηνα αλλα θα αδικουν παντα το εργο σου. Τι να πω αν βαζεις τον κοπο σου κατω απο το ελαχιστο κοστος των χρωματων για εναν πινακα τοτε ενταξει.
eikonourgos
23-02-11, 19:33
Και τα πλαστικα για τοιχους ειναι αρκετα φτηνα αλλα θα αδικουν παντα το εργο σου. Τι να πω αν βαζεις τον κοπο σου κατω απο το ελαχιστο κοστος των χρωματων για εναν πινακα τοτε ενταξει.
δικιο εχεις σιγουρα δε λεω...και ολο το θεμα που εβαλες με εχει βαλει σε σκεψη γενικοτερα...νομιζω πως οι σκονες ειναι κατι που στην ελλαδα αγοραζουμε με πληρη αγνοια τελικα και απλα ρισκαρουμε..ποιος ξερει τι ειναι...χτες για παραδειγμα αγορασα ενα κοκκινο ηλιου....ουτε που το ειχα ξανακουσει ουτε μπορω να φανταστω απο τι αποτελειται,αν θα αντεχει στο φως κλπ κλπ....το ιδιο θα μου πεις ειναι και οι κολλες και τα ακρυλικα και τα λαδια λογικα.....δλδ ξερεις αν θα κρατησει κατι για παντα η για αιωνες?δε ξερω με απασχολουσε πολυ αυτο παλιοτερα αλλα πια δε με απασχολει γιατι αφενος εχω μπει στη ρουτινα της καθημερινης δουλειας αρα τα υλικα ερχονται πολυ κακως τελευταια αλλα και επειδη δε θα το μαθω ποτε μαλλον...στη τελικη και του ντα βιντσι χαλουσανε παρα πολλα εργα και μερικα οταν ηταν και εν ζωη...ενος ανθρωπου φαινομενο και σε μια εποχη με πιο παραδοσιακα υλικα../φαντασου...τα δικα μας εργα θα τη γλιτωσουνε??
δικιο εχεις σιγουρα δε λεω...και ολο το θεμα που εβαλες με εχει βαλει σε σκεψη γενικοτερα...νομιζω πως οι σκονες ειναι κατι που στην ελλαδα αγοραζουμε με πληρη αγνοια τελικα και απλα ρισκαρουμε..ποιος ξερει τι ειναι...χτες για παραδειγμα αγορασα ενα κοκκινο ηλιου....ουτε που το ειχα ξανακουσει ουτε μπορω να φανταστω απο τι αποτελειται,αν θα αντεχει στο φως κλπ κλπ....το ιδιο θα μου πεις ειναι και οι κολλες και τα ακρυλικα και τα λαδια λογικα.....δλδ ξερεις αν θα κρατησει κατι για παντα η για αιωνες?δε ξερω με απασχολουσε πολυ αυτο παλιοτερα αλλα πια δε με απασχολει γιατι αφενος εχω μπει στη ρουτινα της καθημερινης δουλειας αρα τα υλικα ερχονται πολυ κακως τελευταια αλλα και επειδη δε θα το μαθω ποτε μαλλον...στη τελικη και του ντα βιντσι χαλουσανε παρα πολλα εργα και μερικα οταν ηταν και εν ζωη...ενος ανθρωπου φαινομενο και σε μια εποχη με πιο παραδοσιακα υλικα../φαντασου...τα δικα μας εργα θα τη γλιτωσουνε??
Δεν ειμαστε ειδικοι να μιλαμε για τα υλικα ζωγραφικης αλλα νομιζω αν ξερουμε τι ειναι το καθε τι που αγοραζουμε μια καλη ιδεα για τις ιδιοτητες του μπορουμε να παρουμε ψαχνοντας στο ιντερνετ.
Για τις σκονες υπαρχουν αισθητες διαφορες μεταξυ Ελληνικων εταιριων που συσκευαζουν χρωστικες. Το εχω διαπιστωσει συγκρινοντας καποιες σκονες που κυκλοφορουν με το ιδιο ονομα αγιογραφιας αλλα εχουν διαφορες. Στην μια εταιρια μπορω να βρω τι ειναι μεσω κωδικων. Στην αλλη οχι.
Για μενα εχει σημασια η καλη χρωστικη γιατι εχω παρατηρησει οτι με οχι τοσο καλες χρωστικες δεν βγαινει χειροτερο χρωμα. (σε ζωηραδα, αδιαφανεια)
Ο Ντα Βιντσι δικαιολογειται γιατι τοτε δεν ηξεραν αλλα σημερα με την βοηθεια των χημικων ξερουμε πολλα και δεν δικαιολογουμαστε να μην γνωριζουμε.
eikonourgos
24-02-11, 17:49
Δεν ειμαστε ειδικοι να μιλαμε για τα υλικα ζωγραφικης αλλα νομιζω αν ξερουμε τι ειναι το καθε τι που αγοραζουμε μια καλη ιδεα για τις ιδιοτητες του μπορουμε να παρουμε ψαχνοντας στο ιντερνετ.
Για τις σκονες υπαρχουν αισθητες διαφορες μεταξυ Ελληνικων εταιριων που συσκευαζουν χρωστικες. Το εχω διαπιστωσει συγκρινοντας καποιες σκονες που κυκλοφορουν με το ιδιο ονομα αγιογραφιας αλλα εχουν διαφορες. Στην μια εταιρια μπορω να βρω τι ειναι μεσω κωδικων. Στην αλλη οχι.
Για μενα εχει σημασια η καλη χρωστικη γιατι εχω παρατηρησει οτι με οχι τοσο καλες χρωστικες δεν βγαινει χειροτερο χρωμα. (σε ζωηραδα, αδιαφανεια)
Ο Ντα Βιντσι δικαιολογειται γιατι τοτε δεν ηξεραν αλλα σημερα με την βοηθεια των χημικων ξερουμε πολλα και δεν δικαιολογουμαστε να μην γνωριζουμε.
εχεις δικιο αλλα μετις ελληνικες σκονες κλπ πως θα ξερουμε τι πραγματικα ειναι?μονο αν τη παμε για αναλυση ξερω γω...γιατι ο αλλος σου βαζει μια ταμπελα οτι ειναι καδμιο..που ξερεις οτι ειναι?επισης τα βαφτιζουνε και με δικα τους ονοματα καθε εταιρεια....τωρα οσον αφορα τις διαφορες στις αποχρωσεις μεσω εταιρειων...αστο μη το ψαχνεις....ουδεμια σχεσις αποχρωσεων...
εχεις δικιο αλλα μετις ελληνικες σκονες κλπ πως θα ξερουμε τι πραγματικα ειναι?μονο αν τη παμε για αναλυση ξερω γω...γιατι ο αλλος σου βαζει μια ταμπελα οτι ειναι καδμιο..που ξερεις οτι ειναι?επισης τα βαφτιζουνε και με δικα τους ονοματα καθε εταιρεια....τωρα οσον αφορα τις διαφορες στις αποχρωσεις μεσω εταιρειων...αστο μη το ψαχνεις....ουδεμια σχεσις αποχρωσεων...
Κοιταξε πως εχουν διαμορφωθει απο οσο ξερω τα πραγματα εκτος Ελλαδας. Καθε εταιρια μπορει να δινει το δικο της ονομα σε μια χρωστικη αλλα οφειλει να αναγραφει και τον διεθνη κωδικο της χρωστικης. (Οι περισσοτερες εταιριες του εξωτερικου το κανουν, αλλα οχι ολες νομιζω).
Απο τον διεθνη κωδικο μπορουμε να ξερουμε την συνθεση της χρωστικης. Αν ο συσκευαστης μας κοροιδευει και δεν εχει την ουσια που λεει μεσα στο κουτι τοτε κινδυνευει να αποκαλυφθει η απατη. Αν ειναι ορυκτη η σκονη πρεπει να αναγραφει την προελευση γιατι απο περιοχη σε περιοχη διαφερουν οι σκονες λογω προσμιξεων. Στις συνθετικες σκονες δεν ισχυει αυτο. Οι συνθετικες θα επρεπε να ειναι οι ιδιες και αν δεν ειναι τοτε κατι εχουν κανει οπως να μην την παραγουν λογω κοστους με το σωστο τροπο (λεω τωρα).
Η δικη μου μικρη εμπειρια με τις σκονες λεει οτι οι επωνυμες και οι ακριβοτερες ειναι καλυτερες (πιο ζωηρες και συμφωνουν με αυτα που αναφερονται για τις ιδιοτητες της χρωστικης). Φυσικα χημικη αναλυση δεν μπορω να κανω για να διαπιστωσω αν η σκονη που αναφερεται ειναι και αυτο που περιεχεται.
Θελει ψαξιμο πριν αγορασουμε σκονες ή τουλαχιστον να ερευνησουμε και να καταληξουμε απο που θα προμηθευομαστε. Ειναι κριμα να κανεις τοση δουλεια και το υλικο να αδικει το αποτελεσμα.
ΠΕΡΙ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Ή ΒΑΦΩΝ
ΜΕ ΤΑΣ ΟΠΟΙΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΙ
Το ά σ π ρ ο ν , το λεγόμενον ψ ι μ μ ί θ ι , το οποίον είναι η τσίγκος, ή στουμπέτσι. Οι παλαιοί είχαν το στουμπέτσι, και αυτό το ονόμαζαν ψιμμίθι, τσίγκον δε δεν είχαν. Όλες οι παλαιές εικόνες είναι ζωγραφισμένες με στουμπέτσι. Αυτό το χρώμα γίνεται από τον μόλυβδον, και διά τούτο είναι δηλητήριον. Οι παλαιοί το έκαμναν μόνοι των, όπως και όλα τα χρώματα, βάζοντας ψιλά κομμάτια από μόλυβδον μαζί με ξίδι αψύ μέσα εις ένα τσουκάλι, και αφού το εβούλωναν καλά, το έχωναν εις αχώνευτον κοπριάν, αφήνοντάς το εως δεκαπέντε ημέρας. Έτσι έκαμναν το ψιμμίθι της εικόνος το λεγόμενον στουμπέτσι.
Το στουμπέτσι είναι πηκτότερον από τον τσίγκον και εις την ζωγραφικήν δουλεύεται καλύτερον, διότι σκεπάζει ευκολώτερον, και είναι και εύπλαστον, αλλά είναι δηλητήριον, ως προείπομεν, και κοντά εις αυτό μαυρίζει με τον καιρόν. Ο τσίγκος δεν μαυρίζει τόσον εύκολα, αλλά και αυτός δεν είναι σίγουρος, εάν δεν βερνικωθή. Οι σημερινοί αγιογράφοι δουλεύουν με τσίγκον. Αλλά το καλύτερον άσπρον χρώμα είναι το τ ι τ ά ν ι ο ν , το οποίον είναι πηκτόν όπως το στουμπέτσι, και συνάμα έχει και το καλόν ότι δεν μαυρίζει, αλλά διατηρείται ανάλλακτον, είναι δε και κάτασπρον, ασπρότερον από τα δύο άλλα χρώματα.
ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣΑ ΥΠΟ ΦΩΤΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ
Το λευκό του μολύβδου είναι μια από τις αρχαιότερες τεχνητά παρασκευασμένες χρωστικές. Ο Θεόφραστος, ο Πλίνιος και ο Βιτρούβιος περιγράφουν την παρασκευή του από μεταλλικό μόλυβδο και ξύδι, η οποία πρέπει να σημειωθεί, ότι είναι πολύ επικίνδυνη για τους παρασκευαστές. Η ίδια μέθοδος χρησιμοποιούνταν πιθανώτατα και από τους Κινέζους γύρω στα 300 π.Χ. Το λευκό του μολύβδου αναφέρεται σχεδόν σε όλους τους καταλόγους χρωστικών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το 19ο αιώνα άρχισε να αντικαθιστάται από το λευκό του ψευδαργύρου, ενώ σήμερα έχει πλήρως αντικατασταθεί από το λευκό του τιτανίου.
http://photonics.ucy.ac.cy/optikon/
Είναι τo κυριότερο λευκό ελαιόχρωμα και είναι γνωστό από την αρχαιότητα. Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα το λευκό μολύβδου ήταν το μόνο καλό άσπρο ελαιόχρωμα.
Παράγεται με αρχική οξείδωση του μολύβδου και μεταβολή του σε ανθρακικό μόλυβδο με ξύδι και κοπριά. Αυτό το λευκό του ονομάζεται «λευκό του μολύβδου» (blanc d'argent, κρεμς) και είναι η καλύτερη ποιότητα.
Όταν ζεσταίνουμε το λευκό μολύβδου, λογικά πρέπει να κιτρινίσει, αν όχι, τότε οι ξένες ουσίες παραμένουν λευκές και αυτό σημαίνει ότι είναι νοθευμένο.
Το λευκό μολύβδου είναι πολύ δηλητηριώδες. Λίγο να εισπνεύσουμε την σκόνη, θα μας βλάψει. Αν θέλουμε να φτιάξουμε χρώμα με λευκό μολύβδου πρέπει να προσέχουμε πολύ.
Το λευκό του μολύβδου είναι ισχυρό καλυπτικό, άρα και πολύτιμο χρώμα. Στεγνώνει πολύ γρήγορα χωρίς την βοήθεια στεγνωτικών. Ο μόλυβδος με το λινέλαιο δημιουργεί στεγνωτικό, διευκολύνοντας το στέγνωμα των άλλων χρωμάτων με τα όποια το αναμειγνύουμε.
Τα έτοιμα σωληνάρια παρασκευάζονται με λάδι παπαρούνας (και άλλα έλαια) για να στεγνώνουν σε αργότερους ρυθμούς. Το λευκό του μολύβδου με λινέλαιο στεγνώνει και ξεραίνεται ταχύτερα αλλά κιτρινίζει. Χρειάζεται λίγο λάδι. Αν προσθέσουμε και λίγο κερί, δημιουργούμε ένα καλύτερο πολτό. Δένει με όλα τα απαραίτητα χρώματα. Ωστόσο, το γνήσιο κιννάβαρι (vermillion) το μαυρίζει.
Το λευκό του μολύβδου μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στην ελαιογραφία και στην βερνικωμένη τέμπερα. Καλύτερα να το αποφεύγουμε στις υδατογραφίες, τα παστέλ και την ζωγραφική με χρώματα ανακατεμένα σε κόμμι και νερό (gouache). Ας μην το χρησιμοποιούμε σε φρέσκο, σε τοίχους, γιατί ο ασβέστης το μετατρέπει σε καφέ χρώμα.
Το λευκό του μολύβδου, πέρα από την ζωγραφική, χρησιμεύει στην κατασκευή χρωμάτων εξωτερικής χρήσης που αντέχουν στις αλλαγές του καιρού και στην υγρασία.
http://www.translatum.gr/forum/index.php?topic=61830.0#ixzz1FCkVATIv
Μάλλον θα ήταν καλύτερα να άνοιγα ένα θέμα για κάθε χρώμα γιατί θα μπερδευτώ στο τέλος. Ξέρετε πως μεταφέρω τα μηνύματά μου σε καινούριο θέμα;
Πώς σας φαίνεται σαν ιδέα να ψάξουμε τα χρώματα που αναλύει ο Κόντογλου; Να τα ταυτοποιήσουμε με τους διεθνείς κωδικούς τους ώστε να ξέρουμε ποιά να χρησιμοποιήσουμε και από πού να τα προμηθευτούμε.
Μόλις αντέγραψα το κείμενο από το βιβλίο ΕΚΦΡΑΣΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣΑ ΥΠΟ ΦΩΤΙΟΥ ΚΟΝΤΟΓΛΟΥ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΥ γιατί δεν το βρήκα πουθενά στο δίκτυο.
Α’. Το ά σ π ρ ο ν , το λεγόμενον ψ ι μ μ ί θ ι , το οποίον είναι ή τσίγκος, ή στουμπέτσι. Οι παλαιοί είχαν το στουμπέτσι, και αυτό το ονόμαζαν ψιμμίθι, τσίγκον δε δεν είχαν. Όλες οι παλαιές εικόνες είναι ζωγραφισμένες με στουμπέτσι. Αυτό το χρώμα γίνεται από τον μόλυβδον, και διά τούτο είναι δηλητήριον. Οι παλαιοί το έκαμναν μόνοι των, όπως και όλα τα χρώματα, βάζοντας ψιλά κομμάτια από μόλυβδον μαζί με ξίδι αψύ μέσα εις ένα τσουκάλι, και αφού το εβούλωναν καλά, το έχωναν εις αχώνευτον κοπριάν, αφήνοντάς το εως δεκαπέντε ημέρας. Έτσι έκαμναν το ψιμμίθι της εικόνος το λεγόμενον στουμπέτσι.
Το στουμπέτσι είναι πηκτότερον από τον τσίγκον και εις την ζωγραφικήν δουλεύεται καλύτερον, διότι σκεπάζει ευκολώτερον, και είναι και εύπλαστον, αλλά είναι δηλητήριον, ως προείπομεν, και κοντά εις αυτό μαυρίζει με τον καιρόν. Ο τσίγκος δεν μαυρίζει τόσον εύκολα, αλλά και αυτός δεν είναι σίγουρος, εάν δεν βερνικωθή. Οι σημερινοί αγιογράφοι δουλεύουν με τσίγκον. Αλλά το καλύτερον άσπρον χρώμα είναι το τ ι τ ά ν ι ο ν , το οποίον είναι πηκτόν όπως το στουμπέτσι, και συνάμα έχει και το καλόν ότι δεν μαυρίζει, αλλά διατηρείται ανάλλακτον, είναι δε και κάτασπρον, ασπρότερον από τα δύο άλλα χρώματα.
Οι αρχαίοι είχαν διά άσπρον ένα ασπρόχωμα παραπλήσιον με την κιμωλίαν, το λεγόμενον μ ή λ ι ο ν , επειδή έβγαινε από την νήσον Μήλον. Εδοκίμασα να ζωγραφίσω με τοιούτον χρώμα, αλλά εστάθη αδύνατον διότι, ως χώμα όπου είναι, όταν το ανακατώσης με αυγό ή με κερί ή με άλλην κόλλαν, σταχτώνει όπως ο γύψος ή ο ασβέστης και δεν δύναται κανείς να ζωγραφίση με αυτό. Δεν γνωρίζω λοιπόν πώς εζωγράφιζον με τούτο το μήλιον οι αρχαίοι, παρεκτός αν το εδούλευαν με πολύ ελαφράν κόλλαν, και αντί να σκουραίνη, άνοιγε αμέσως, χωρίς να το βερνικώνουν.
Το άσπρο είναι η βάσις όλων των χρωμάτων, διότι κάθε χρώμα ανακατεύεται με το άσπρον δια να γίνη όλη η κλίμαξ εκείνου του χρώματος, από το σκουρότερον έως το ανοικτότερον. Όθεν πρέπει να δώση ο ζωγράφος μεγάλην προσοχήν εις το άσπρον όπου μεταχειρίζεται. Κατά την γνώμην την ιδικήν μου, από την πείραν όπου έχω, το καλύτερον και στερεώτερον άσπρον χρώμα είναι το τιτάνιον. Εάν θέλης, ανακάτεψέ το και με ολίγον τσίγκον, δια να μην ανοίγη πολύ.
Β’. Το μ α ύ ρ ο ν , το οποίον βγαίνει από καμένα κόκκαλα. Το άριστον μαύρον βγαίνει από το καμένον φίλντισι, δηλαδή ελεφαντοκόκκαλον. Μπορείς να μεταχειρισθής διά μαύρον και τον λεπτόν καπνόν του δαδίου.
Γ’. Η ώ χ ρ α , είναι χρώμα κίτρινον χρυσοειδές, και είναι γεώδες, προερχόμενον από την σκουριάν του σιδήρου. Χρώμα αναλλοίωτον και δυνατόν. Υπάρχουν πολλών ειδών ώχρες, άλλες σκουρότερες, και άλλες ασπρότερες. Οι παλαιοί εμεταχειρίζοντο μίαν ώχραν οπού την έλεγον π ο λ ί τ ι κ η ν , όπου ήτον κοκκινωπή, άλλην μίαν όπου την έλεγον θ α σ ί τ ι κ η ν , και ετέραν λεγομένην β ε ν έ τ ι κ η ν , οπού έκλινε προς το πρασινωπόν ή λεμονί.
Δ’. Η σ ι έ ν ν α ω μ ή , είναι ένα χρώμα κίτρινον σκούρον ωσάν το χρώμα του ξύλου, διά τούτο οι παλαιοί την έλεγον β α θ ε ί α ν ώ χ ρ α ν . Είναι και αυτή χρώμα φυσικόν που βγαίνει από την γην, και είναι αναλλοίωτον.
Ε’. Η σ ι έ ν ν α ψ η μ έ ν η ή κ α μ έ ν η , χρώμα κεραμιδί, στερεόν, γεώδες όπως η ωμή. Οι παλαιοί την λέγουν β ώ λ ο ν , και ο ξ ύ ή σ ι ν α π ί δ ι .
ΣΤ’. Η ό μ π ρ α ω μ ή , είναι ένα χρώμα ωσάν χώμα, οπού κλίνει άλλοτε εις το καφετί, άλλοτε εις το σταχτοπράσινον. Η σταχτοπράσινη όμπρα είναι πολύ καλή διά να κάμης προπλασμόν του προσώπου. Και αυτή εβγαίνει εκ της γης.
Ζ’. Η ό μ π ρ α ψ η μ έ ν η , είναι χρώμα μαυροκόκκινον ή βαθύ καφετί. Και τούτο είναι χρώμα στερεόν και γεώδες. Ανακατευμένη με ολίγον ψιμμίθι (άσπρον) κάμνει ένα πολλά ωραίον χρώμα ιώδες (μενεξεδί).
Η’. Το χ ο ν δ ρ ο κ ό κ κ ι ν ο ν , το οποίον είναι και αυτό γεώδες, σκουριά του σιδήρου, και δεν είναι πολύ κόκκινον, όπως η κιννάβαρις και άλλα χημικά χρώματα, αλλα είναι γλυκύτατον και στερεόν. Οι παλαιοί το έλεγαν βώλον ανοικτόν.
Θ’. Το λ α ζ ο ύ ρ ι ή ι ν δ ι κ ό ν , ήτον ένα χρώμα μαβί. το οποίον έφερναν από την Ινδίαν, και δεν ήτο ορυκτόν, αλλά φυσικόν, και ως εκ τούτου αδύνατον. Τώρα έχομεν το λουλάκι, το οποίον είναι πολύ στερεόν, και δουλεύεται και εις την ζωγραφικήν του τοίχου.
Ι’. Το κ ο β ά λ τ ι ο ν , είναι ένα ωραίον χρώμα γαλανόν, το οποίον είναι στερεόν, και δουλεύεται και εις τον τοίχον.
ΙΑ’. Το π ρ ά σ ι ν ο ν τ ο υ χ α λ κ ο ύ , το οποίον είναι στερεόν χρώμα. Οι παλαιοί το έλεγαν β α ρ δ ά ρ α μ ο ν ή τ σ ι γ κ ι ά ρ ι .
ΙΒ’. Η λ ά κ κ α , είναι ένα χρώμα βυσσινί σκούρον. Τούτο το χρώμα δεν είναι πολύ γερόν, και διά να μη χαλάση γρήγορα, δουλεύεται με γάνωμα. Τί είναι δε γάνωμα, βλέπε εις τα επόμενα.
ΙΓ’. Η κ ι ν ν ά β α ρ ι ς , είναι χρώμα κόκκινον δυνατόν οπού κλίνει ολίγον προς το κίτρινον, όμοιον με το άνθος της ροδιάς. Βγαίνει από τον υδράργυρον. Με τούτο το χρώμα οι παλαιοί έγραφαν τα κόκκινα γράμματα εις τα χειρόγραφα. Οι αυτοκράτορες υπέγραφον τα διατάγματα αυτών δια κινναβάρεως.
Αυτά είναι όλα τα χρώματα, τα οποία πρέπει να μεταχειρίζεται ο αγιογράφος εις την εργασίαν του. Τα δε άλλα δεν του χρειάζονται διόλου, διότι και γερά δεν είναι και ιεροπρέπειαν δεν έχουν.
Ήξευρε μάλιστα ότι ημπορείς να περιορισθής και μόνον εις τα ια’ οπού προεγράψαμεν, διότι είναι αρκετά να κάμη τινάς την εργασίαν του, δίχως να του λείψη τίποτε, όπως εκάμαμεν και ημείς. Διότι η υπερβολική ποικιλοχρωμία δεν είναι καλή διά την εκκλησιαστικήν τέχνην μας, οπού είναι αυστηρά και ευφραίνεται εις την σεμνοχρωμίαν.
Από ετούτα τα πρώτα χρώματα γίνονται πλήθος άλλα δευτερεύοντα, με το ανακάτευμα μεταξύ των. Γνώριζε δε ότι δεν πρέπει να βάνης εις το έργον σου διά προπλασμόν ένα από αυτά τα πρώτα, οπού είναι πολύ κτυπητά, εκτός από την ώ χ ρ α ν διά τα στέφανα των αγίων, την σ ι έ ν ν α ν ω μ ή ν ή ψ η μ έ ν η ν διά τα χρυσοκονδυλιστά, ως π.χ. πτερά, θρόνους, καθέδρας, πετραχήλια, σταχώματα Ευαγγελίων, την ω μ ή ν ό μ π ρ α ν διά τι φόρεμα και το μαύρον διά τον ουρανόν, ή διά το σκοτεινόν βάθος των θυρών, παραθύρων και σπηλαίων.
eikonourgos
05-03-11, 22:31
καλη η ιδεα σου χριστινα μα πως θα την υλοποιησουμε???πως θα τα ψαξουμε θα τα παμε στο χημειο του κρατους??χαχα...
Καλή ιδέα και το χημείο του κράτους, δεν το σκέφτηκα :grin: Η πιο γρήγορη λύση :thinking:
Άραγε δεν είναι αρκετές οι σελίδες που μας έδωσε ο Pro_vm να μας πληροφορήσουνε τί είναι φυσικό και τί έχει υποστεί χημική επεξεργασία; Θα μάθουμε και λίγο χημεία τί πειράζει;
Έπειτα βλέπουμε από πού μπορούμε να τα προμηθευτούμε με τους διεθνείς κωδικούς τους.
Αυτό το κείμενο το παραθέτω περισσότερο για να σας ενθαρρύνω να ψάξουμε τα χρώματα που χρησιμοποιούμε. Είναι οι αναζητήσεις και τα πειράματα του Π. ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΤΗ, στο βιβλίο του Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ. Ο μοναχός αυτός πρόσφατα εκοιμήθη, αιωνία του η μνήμη.
Για τα χρώματα των σαρκωμάτων χρησιμοποιούμε ώχρα, άσπρο (έχει ώχρες που δε θέλουν άσπρο) και κιννάβαρη. Δεν είναι εύκολο να γράψουμε τις αναλογίες των χρωμάτων, κάτι που δεν είναι στο στόχο του βιβλίου. Δεν είναι όλα τα χρώματα που βρίσκουμε στην αγορά σταθερά και κατάλληλα για την αγιογραφία. Τα καλά εργοστάσια σημειώνουν στα χρωματολόγιά τους με αστέρα (*), από ένα μέχρι πέντε, την ανθεκτικότητα των χρωμάτων στο φως ή σε άλλου είδους επιδράσεις. Ο αγιογράφος, πριν αγοράσει χρώματα, πρέπει να ζητά και να συμβουλεύεται τα χρωματολόγια. Τα χρώματα που πωλούνται στα καταστήματα, δεν είναι όλα καλής ποιότητας. Πρέπει να ξεχωρίσουμε μεταξύ κοινών χρωμάτων για σπουδές και χρωμάτων για αγιογράφους. Τα κοινά χρώματα είναι νοθευμένα με ξένες ουσίες, για να αυξάνεται η ποσότητά τους, και συνήθως στην τοιχογραφία οι ουσίες αυτές μπορεί να είναι καταστρεπτικές. Ο αγιογράφος πρέπει να ζητά καθαρά καλλιτεχνικά χρώματα από καταστήματα εμπιστοσύνης. Δυστυχώς τα γνήσια και καλής ποιότητας χρώματα είναι πολύ ακριβά, αλλά αξίζουν τον κόπο. Για να εξακριβώσουμε, αν τα χρώματά μας είναι καλά, προτού τα χρησιμοποιήσουμε, είτε σε φορητή εικόνα, είτε προ παντός σε τοιχογραφία (φρέσκο), παίρνουμε λίγο ασβέστη διαλυμένο σε νερό (πηκτό σαν γιαούρτι) και τον τοποθετούμε σε μάρμαρο, το στρώνουμε με μυστρί και μετά από μία ώρα βάζομε τα χρώματα, αφού τα διαλύσομε ένα ένα ξεχωριστά σε νερό, και μπογιατίζομε λίγο από κάθε χρώμα ξεχωριστά πάνω στην επιφάνεια του ασβέστη. Μετά από 5-10 ώρες όσα χρώματα αλλοιωθούν ή χαθούν δεν είναι καλά.
Είναι όμως πολύ σημαντικό να αναμειγνύονται σωστά τα χρώματα στην τέμπερα ή στην τοιχογραφία, διότι ορισμένα χρώματα αντιδρούν διαφορετικά στο αυγό ή στον ασβέστη. Ανάμειξη χρωμάτων που δεν ταιριάζουν, πιθανό να οδηγήσει στην καταστροφή της εικόνας. Πιό κάτω παρουσιάζουμε κατάλογο των βασικών χρωμάτων, ποιά πρέπει να χρησιμοποιούμε και ποιά όχι.
Χρωματολόγιο
Χρώμα............................................. ..........................Υλικό
.................................................. ............Τέμπερα αυγού...Φρέσκο
Άσπρο μολύβδου - Flake white......................................Όχι.... ..Όχι
Άσπρο ζίνγκου - Zine white..........................................Ναι ......Όχι
Άσπρο Τιτανίου - Titanium white....................................Ναι...... Ναι
Γαλάζιο αζουρίτη - Azure Blue........................................Ναι... ...Όχι
Γαλάζιο κοβαλτίου - Cobalt blue.....................................Ναι...... Ναι*
Γαλάζιο ουτραμέρ - Ultramarine......................................Ν αι......Όχι
Γαλάζιο Πρωσίας - Prussian blue.....................................Ναι...... Όχι
Κίτρινο καδμίου- Cadmium yellow....................................Ναι..... .Ναι
Κίτρινο καδμίου απομίμηση - Cadmium yellow imitation........Ναι......Όχι
Κίτρινο χρωμίου - Chrome yellow....................................Όχι..... .Όχι
Κίτρινο Νεαπόλεως - Naples yellow..................................Ναι......Ό χι
Λάκα αλιζάρης - Alizarin.......................................... ......Ναι......Όχι
Μαύρο ισουάρ............................................ ................Ναι......Όχι**
Ώχρα - Ochre............................................. ...............Ναι......Ναι
Καρμίνιο - Crimson lake.............................................. ...Όχι......Όχι
Κόκκινο Αγγλίας - Rouge Anglais....................................Όχι.... ..Όχι
Χρωμικός μόλυβδος - Chrome red (Lead chromate)............Όχι......Όχι
Κόκκινο Καδμίου απομίμηση - Cadmium Red imitation...........Όχι......Όχι
Κόκκινο Καδμίου γνήσιο - Cadmium red...........................Ναι......Ναι***
Κόκκινο Ιφίος............................................. ................Ναι......Όχι
Κόκκινο του Μας - Rouge de Mars....... ...........................Ναι......Όχι
Κόκκινο Βενετίας - Venetian Red............. .......................Ναι......Ναι
Βερμίλιο (Κιννάβαρι) - Vermillion, Cinnabar........................Ναι......Όχι
Βερμίλιο Γαλλίας και Κίνας............................................. Ναι......Όχι
Καφέ Μαδέρας - Brown Madder.....................................Ναι.... ..Όχι
Καφέ Βαν Ντάικ - Vandyke Brown..................................Ναι......Να ι
Σιέννα ψημένη - Burnt Sienna.......................................Ναι.. ....Ναι
Όμπρα φυσική ωμή - Raw Umber....................................Ναι...... Ναι
Πράσινη γη - Terre Verde............................................. .Ναι......Ναι
Πράσινο κοβαλτίου (σκούρο ανοικτό) - Cobalt Green..........Ναι......Ναι
Πράσινο σμαραγδένιο απομίμηση - Emerald Green imitation...Όχι......Όχι
Πράσινο σμαραγδένιο γνήσιο - Emerald Green....................Ναι......Ναι
Πράσινο οξείδιο του χρωμίου - Chromium oxide...................Ναι......Ναι
Μαύρο του Μας - Mars Black..........................................Ναι ......Ναι
Ψημένα κόκκαλα - Ivory black........................................Ναι.. ....Ναι
* Το καλύτερο των χρωμάτων.
** Το μαύρο ισουάρ στην τοιχογραφία έχει την τάση να σκάζει. Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται το μαύρο από κάρβουνο.
*** Καλύτερα να χρησιμοποιούμε μόνο κόκκινο καδμίου σε διάφορες αποχρώσεις.
Για τις κηρόχυτες εικόνες, όταν διαλύσουμε ένα χρώμα στο κερί και σε καμμιά ώρα περίπου πήξει, τότε να μη χρησιμοποιήσουμε αυτό το χρώμα διότι περιέχει θειάφι ή πυρίτη.
Συνεχίζω με τις εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τα χρώματα από το βιβλίο ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΗΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ του DANIEL V. THOMPSON.
Οι συγγραφείς του Μεσαίωνα, που έγραψαν για τα χρώματα σκόνης, τα χώριζαν συνήθως σε δύο κατηγορίες, στα φυσικά και τα τεχνητά, και όταν ασχολούμεθα με τα μεσαιωνικά χρώματα μπορούμε εύκολα να διατηρήσωμε αυτήν την γενική ταξινόμηση. Τα φυσικά χρώματα σκόνης αποτελούνται από ωρισμένα χημικά στοιχεία, από ορυκτά υπό μορφήν χημιών ενώσεων και από φυτικά παράγωγα· και τα τεχνητά από όλα τα άλατα βιομηχανικής παρασκευής, περιλαμβανομένων των χρωμάτων λάκας, τα οποία οφείλουν το χρώμα τους σε βαφικές ύλες που προέρχονται από φυτά και από έντομα.
Μπράβο Χριστίνα :afro: πολυ κατατοπιστικά ...
eikonourgos
16-03-11, 13:37
χριστινα σε ευχαριστουμε,πολυ κατατοπιστικα ολα...βεβαια να σου πω την αληθεια δε γνωριζω πως μπορουμε να ελεγχουμε τα χρωματα μας,τι να κανουμε κλπ δεδομενου οτι ας πουμε εγω που τα παιρνω σε ποσοτητες τα αγοραζω απο τσουβαλια...και τα τσουβαλια φυσικα δε σου λενε ουτε κωδικο ονομασιας ουτε τιποτα.....και γενικα εχω αφεθει στη τυχη κακως...
Δεν έχω πειστεί για τίποτα ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι μετά απ' αυτά που έχω διαβάσει νιώθω μια 'ανασφάλεια' για τα χρώματα που χρησιμοποιώ. Έχετε διαβάσει τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία του DANIEL THOMPSON; Εκεί βρήκα απαντημένες πολλές από τις απορίες μου για τα χρώματα και τους παλιούς ζωγράφους.
Δεν είναι φρόνιμο να αγοράζετε χρώματα από πηγές για τις οποίες υπάρχουν αμφιβολίες, εκτός αν προτίθεστε να τα εξετάσετε ή να τα δοκιμάσετε. Γιατί η καθαρότητα και η σταθερότητα –το αμετάβλητο στο χρόνο- δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν με ασφάλεια από μία επιφανειακή εξέταση. Αλλά και μεταξύ των αναμφισβήτητης ακεραιότητας χρωματοπωλών, τα πρότυπα της αναμείξεως για τα διάφορα χρώματα ποικίλλουν· και πολλοί βιομήχανοι-παρασκευαστές, αρέσκονται να προμηθεύουν αδιαβάθμιτα δείγματα χρωμάτων σκόνης από τα αποθέματά τους, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στα πρότυπα των προδιαγραφών τους. [...] Εάν αγοράζετε από μη αξιόπιστες πηγές, θα πρέπει να ενημερωθείτε επάνω στους ελέγχους που έχουν γίνει, χάριν της ασφαλείας. Δεν αξίζει για έναν ζωγράφο να προσπαθεί να ελέγχει τα χρώματά του μόνος του και κατά γενικόν κανόνα το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να επωφελείται από τα αποθέματα και τις γνώσεις των εμπόρων που έχουν δημιουργήσει καλό όνομα. Αυτοί θα κάνουν ευπρόσδεκτες τις αιτήσεις για επιλογή χρωμάτων ξεχωριστής ποιότητος.
Τη βάση μιάς παλέττας για τέμπερα, αποτελεί μία επιλογή αδιαφανών χρωμάτων. Για τους συνήθεις σκοπούς, τα διαφανή χρώματα είναι στο σύνολό τους λιγότερο χρήσιμα και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται, παρά μόνο στις περιπτώσεις που οι ιδιαίτερες τους ιδιότητες είναι πραγματικά απαραίτητες. Τούτο, στην πραγματικότητα, ισχύει περισσότερο για τη λαδομπογιά παρά για την τέμπερα, αλλά η άτσαλη συνήθεια να αναμειγνύονται διαφανή και αδιαφανή χρώματα στην τύχη, χωρίς γνώση των φυσικών τους χαρακτήρων, έχει γίνει τόσο κοινή, ώστε πολλοί από τους ζωγράφους της λαδομπογιάς να μην την θεωρούν σαν μία κακή πρακτική. Στην τέμπερα, η ωμή σιέννα είναι γενικά λιγότερο χρήσιμη από την κίτρινη ώχρα, η ψημένη σιέννα από το κόκκινο της Αγγλίας. Το αδιαφανές οξείδιο του χρωμίου είναι περισσότερο χρήσιμο από το βιρίντιαν (Viridian)* και το μπλε του κοβαλτίου λειτουργεί στο σύνολό του πιό καλά από το τεχνητό «γαλλικό» ούλτρα μαρίν (μπλε λουλακί). Τα διαφανή χρώματα, οι σιέννες, το βιρίντιαν, ο ωρεολίν ή κίτρινο του κοβαλτίου (aureolin or cobalt yellow), οι κόκκινες λάκες, το μπλε της Πρωσσίας –εάν χρησιμοποιηθεί ποτέ- και ούτω καθεξής, θα πρέπει να φυλάσσονται σαν εφεδρείες, για να χρησιμοποιηθούν εκεί που τίποτε άλλο δεν κάνει και να μην μπαίνουν συνήθως σε μείγματα.
*Viridian: Ενυδατωμένο υδροξείδιο του χρωμίου, ένα φωτεινό πράσινο χρώμα σκόνης, ψυχρό, σμαράγδινο όταν είναι διαφανές και σκούρο, μέχρι μαύρο όταν είναι αδιαφανές, σε πυκνή μάζα.
Αυτό μου φάνηκε ενδιαφέρον, αν και δεν το λειτουργώ στην πράξη, έχω μάθει στην ελευθερία της ανάμειξης των χρωμάτων. Από την εμπειρία σας, είναι χρήσιμοι αυτοί οι περιορισμοί; (Είναι από το βιβλίο ΑΥΓΟΤΕΜΠΕΡΑ. ΘΕΩΡΙΑ & ΠΡΑΚΤΙΚΗ).
eikonourgos
16-03-11, 17:19
Δεν έχω πειστεί για τίποτα ακόμα. Το σίγουρο είναι ότι μετά απ' αυτά που έχω διαβάσει νιώθω μια 'ανασφάλεια' για τα χρώματα που χρησιμοποιώ. Έχετε διαβάσει τα πολύ ενδιαφέροντα βιβλία του DANIEL THOMPSON; Εκεί βρήκα απαντημένες πολλές από τις απορίες μου για τα χρώματα και τους παλιούς ζωγράφους.
ναι κι εγω τα εχω διαβασει ολα και αλλα τοσα..στη πραξη ειναι το θεμα τι γινεται...
Έχει ήδη γραφτεί θέμα εδώ (http://www.hobby.gr/forum/showthread.php?t=6752). Ήταν περιττή η διάλεξή μου.:)
Τα καταστήματα βρίσκονται στη στήλη δίπλα από τα "Common, Historic and Marketing Names" για κάθε C.I. Pigment εδώ (http://www.artiscreation.com/Color_index_names.html) και ψάχνουμε στο Customer service, Shipping information, International shipping για τις λεπτομέρειες.
π.χ. http://www.dickblick.com/customerservice/international/
Διάβασα για το κίτρινο χρωμίου ότι μετατρέπεται σταδιακά σε καφέ με την πάροδο του χρόνου. Επίσης 'λόγω της μεγάλης τοξικότητάς του η χρήση του πλέον αποθαρρύνεται' και 'έχει σε μεγάλο βαθμό αντικατασταθεί από το κίτρινο του καδμίου'.
http://karxarias.blogspot.com/2011/02/blog-post_16.html
http://www.webexhibits.org/pigments/indiv/overview/cryellow.html
http://www.artiscreation.com/yellow.html#PY34
Το κίτρινο σιτρόν είναι μετρίως τοξικό και μπορεί να πρασινίσει εξαιτίας της μερικής μετατροπής του σε οξείδιο του χρωμίου (πράσινο τσιμέντου).
http://www.artiscreation.com/yellow.html#PY32
http://www.webexhibits.org/pigments/indiv/technical/lemonyellow.html
http://captainpackrat.com/furry/toxicity.htm
http://web.princeton.edu/sites/ehs/artsafety/sec10.htm
http://carolineroberts.blogspot.com/2009/01/toxicity-of-pigments.html
http://www.pixelatedpalette.com/artmaterialssafety.html
http://www.tucsonaz.gov/arthazards/paint1.html
ΚΙΤΡΙΝΑ
PY32 (http://www.artiscreation.com/yellow.html#PY32) — ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΙΤΡΟΝ — Citron Yellow, Lemon Yellow — Strontium chromate — ημιαδιαφανές — πρασινίζει — πολύ τοξικό (κατάποση, επαφή), άκρως τοξικό (εισπνοή) — Γνωστό καρκινογενές.
PY34 (http://www.artiscreation.com/yellow.html#PY34) — ΚΙΤΡΙΝΟ ΧΡΩΜΙΟΥ — Chrome Yellow — Lead chromate, sometimes with lead sulfate — αδιαφανές-ημιαδιαφανές — μετατρέπεται σε καφέ — πολύ τοξικό (κατάποση), άκρως τοξικό (εισπνοή), πολύ τοξικό (επαφή) — Γνωστό καρκινογενές. Μην το χρησιμοποιείτε!!!
PY35 (http://www.artiscreation.com/yellow.html#PY35) — ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΔΜΙΟΥ — Cadmium Yellow — Cadmium sulfide — αδιαφανές —μετρίως τοξικό — Πιθανόν χρόνιος κίνδυνος (κατάποση, εισπνοή) — Πιθανόν καρκινογενές.
PY37 (http://www.artiscreation.com/yellow.html#PY37) — ΚΙΤΡΙΝΟ ΚΑΔΜΙΟΥ — Cadmium Yellow — Cadmium sulfide, cadmium selenide, barium sulfate, zinc sulfide — αδιαφανές — μετρίως τοξικό — Πιθανόν χρόνιος κίνδυνος (κατάποση, εισπνοή) — Πιθανόν καρκινογενές.
PY42 (http://www.artiscreation.com/yellow.html#PY42) — ΩΧΡΑ ΧΡΥΣΗ — Yellow Ochre — Οξείδια σιδήρου — αδιαφανές-διαφανές — όχι τοξικό
PY43 (http://www.artiscreation.com/yellow.html#PY43) — ΩΧΡΑ — Natural Yellow Iron Oxide — Οξείδια σιδήρου — ημιαδιαφανές-διαφανές — όχι τοξικό
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
PO20 (http://www.artiscreation.com/orange.html#PO20) — ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΚΑΔΜΙΟΥ — Cadmium Orange — Cadmium sulfide, cadmium selenide — αδιαφανές — πολύ τοξικό (εισπνοή), ελαφρώς τοξικό (κατάποση) — Πιθανόν καρκινογενές.
PO23 (http://www.artiscreation.com/orange.html#PO23) — ΒΕΡΜΙΓΙΟΝ ή ΚΙΝΑΒΑΡΗ — Cadmium Vermillion Orange — Cadmium sulfide, mercuric sulfide complexes — αδιαφανές — άκρως τοξικό (κατάποση), πολύ τοξικό (εισπνοή), ελαφρώς τοξικό (επαφή) — Πιθανόν καρκινογενές, προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα, σχηματίζει θειικό άλας υδρογόνου σε συνδυασμό με τα οξέα του στομάχου.
— ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΙΤΑΝΙΟΥ
— ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΚΟΥΡΟ
— ΚΡΟΚΙ
ΚΟΚΚΙΝΑ
PR101 (http://www.artiscreation.com/red.html#PR101) — ΧΟΝΔΡΟΚΟΚΚΙΝΟ = Rouge anglais = English red — ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΡΚΟΛΑΝΟ — Terra Ercolano — ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΓΓΛΙΑΣ — Synthetic Iron Oxide Red — ΚΟΚΚΙΝΟ ΑΓΓΛΙΑΣ ΩΧΡΑ — English Red Ochre — Οξείδια σιδήρου — αδιαφανές-διαφανές — όχι τοξικό
PR102 (http://www.artiscreation.com/red.html#PR102) — English Red — Ercolano Red — Οξείδια σιδήρου —αδιαφανές-διαφανές — όχι τοξικό
PR106 (http://www.artiscreation.com/red.html#PR106) — ΒΕΡΜΙΓΙΟΝ — Vermilion, Chinese vermilion, English vermilion — ΚΙΝΝΑΒΑΡΗ — Cinnabar — Mercuric sulfide — άκρως τοξικό (κατάποση), πολύ τοξικό (εισπνοή), ελαφρώς τοξικό (επαφή), προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα — Σχηματίζει θειικό άλας υδρογόνου σε συνδυασμό με τα οξέα του στομάχου. Τα περισσότερα Vermilion σήμερα είναι ένα μίγμα λιγότερο τοξικών οργανικών χρωστικών. Δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος διάκρισης της φυσικής από την συνθετική κιννάβαρη. Η ανομοιομορφία των κόκκων καθώς και η παρουσία κόκκων από αδρανή υλικά υποδεικνύει φυσική προέλευση.
PR108 (http://www.artiscreation.com/red.html#PR108) — ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΔΜΙΟΥ — ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΔΜΙΟΥ ΑΝΟΙΧΤΟ — Cadmium Red — ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΔΜΙΟΥ ΣΚΟΥΡΟ — ΚΟΚΚΙΝΟ ΚΑΔΜΙΟΥ ή Viole Maron — Cadmium Red — Cadmium sulfide, cadmium selenide — αδιαφανές — ελαφρώς τοξικό (κατάποση), πολύ τοξικό (εισπνοή) — Πιθανόν καρκινογενές.
PR113 (http://www.artiscreation.com/red.html#PR113) — Cadmium Vermilion Red — Cadmium sulfide, mercuric sulfide — Πολύ τοξικό (εισπνοή), ελαφρώς τοξικό (επαφή), προκαλεί αλλεργίες στο δέρμα — Πιθανόν καρκινογενές.
PR149 (http://www.artiscreation.com/red.html#PR149) — ΛΑΚΚΑ ΚΟΚΚΙΝΗ — Crimson Lake — ημιδιαφανές — όχι τοξικό — Μακροχρόνιοι κίνδυνοι άγνωστοι.
PR83 (http://www.artiscreation.com/red.html#PR83) — ΛΑΚΑ — Alizarin Crimson — Lakes of 1,2-dihydroxyanthraquinone or insoluble anthraquinone pigment — ελαφρώς τοξικό (επαφή) — Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες.
NR8 (http://www.artiscreation.com/red.html#NR8) — ΛΑΚΑ — Alizarin Crimson — διαφανές — αντοχή στο φως 25-75 χρόνια — όχι τοξικό
NR9 (http://www.artiscreation.com/red.html#NR9) — ΛΑΚΑ — Madder Lake Deep — διαφανές — αντοχή στο φως 25-75 χρόνια — όχι τοξικό
— ΚΑΡΜΙΝΑ
— ΚΟΚΚΙΝΟ ΕΚΑΡΛΑΤ
— ΧΡΩΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ
— ΚΟΚΚΙΝΙΛΑ 1Η ΑΠΟΧΡΩΣΗ
— ΚΟΚΚΙΝΙΛΑ 2Η ΑΠΟΧΡΩΣΗ
— VIOLET ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ
ΚΑΦΕ
PBr6 (http://www.artiscreation.com/brown.html#PBr6) — ΣΙΕΝΝΑ ΨΗΜΕΝΗ — Iron Oxide Hydroxide Brown, Burnt Sienna, Raw Sienna — ΟΜΠΡΑ ΨΗΜΕΝΗ — Burnt Umber — Οξείδια σιδήρου — αδιαφανές-ημιδιαφανές — όχι τοξικό
PBr7 (http://www.artiscreation.com/brown.html#PBr7) — ΣΙΕΝΝΑ ΩΜΗ — Raw Sienna — ΣΙΕΝΝΑ ΨΗΜΕΝΗ — Brown Iron Oxide — ΟΜΠΡΑ ΩΜΗ — Raw Umber — ΟΜΠΡΑ ΨΗΜΕΝΗ — Burnt Umber — Οξείδια σιδήρου, πιθανώς άλατα μαγγανίου — αδιαφανές-διαφανές — μετρίως τοξικό (κατάποση) αν έχει μολυνθεί από μίγματα μαγγανίου, πιθανώς πολύ τοξικό (εισπνοή)
— ΜΙΝΩΙΚΟ ΚΑΦΕ (μοιάζει με σιέννα ψημένη)
ΠΡΑΣΙΝΑ
PG17 (http://www.artiscreation.com/green.html#PG17) — ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟΥ — Chrome Oxide Green, Oxide of Chromium — Οξειδίο του Χρωμίου — αδιαφανές — ελαφρώς τοξικό (κατάποση, εισπνοή, επαφή) — Πιθανόν καρκινογενές.
PG23 (http://www.artiscreation.com/green.html#PG23) — ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΗ (ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΗΙΝΟ) — Green Earth, Terre Verte — ΟΜΠΡΑ ΠΡΑΣΙΝΗ — Green Umber Earth from Armenia, Green Earth — Hydrated iron, magnesium, aluminum and potassium silicates — ημιαδιαφανές-διαφανές — όχι τοξικό
PG19 (http://www.artiscreation.com/green.html#PG19) — ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ — Cobalt Green — Calcined cobalt, zinc and aluminum oxides — μετρίως τοξικό (κατάποση, εισπνοή), ελαφρώς τοξικό (επαφή)
Ν/Α — ΠΡΑΣΙΝΟ ΧΑΛΚΟΥ — Copper Green — (Toxicity: ?).
— ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΡΕΣΚΟ
— VIRIDIAM
— ΕΜΕΡΟΝ
— ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙ
ΜΠΛΕ
PB27 (http://www.artiscreation.com/blue.html#PB27) — ΜΠΛΕ ΠΡΩΣΙΑΣ — Prussian Blue — Ferric ferrocyanide — διαφανές — μετρίως τοξικό (κατάποση) — Παράγει ένα εξαιρετικά τοξικό αέριο υδροκυάνιο αν ζεσταθεί ή εκτεθεί σε οξύ ή υπεριώδη ακτινοβολία.
PΒ28 (http://www.artiscreation.com/blue.html#PB28) — ΜΠΛΕ ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ — Cobalt Blue — ΜΠΛΕ ΚΟΒΑΛΤΙΟΥ ΚΑΘΑΡΟ — Cobalt Blue Pure — Cobaltus aluminate — ημιδιαφανές — μετρίως τοξικό (κατάποση, εισπνοή), ελαφρώς τοξικό (επαφή)
PΒ29 (http://www.artiscreation.com/blue.html#PB29) — ΜΠΛΕ ΟΥΛΤΡΑΜΑΡΙΝ — Ultramarine Blue — ΜΠΛΕ ΟΥΤΡΕΜΕΡ — Bleu Outremer — Σύνθετο άλας νατρίου και αλουμινίου με θείο — διαφανές — όχι τοξικό
PB35 (http://www.artiscreation.com/blue.html#PB35) — ΜΠΛΕ ΣΕΡΟΥΛΙΑΝ — Cerulean Blue — Cobaltous stannate — αδιαφανές — μετρίως τοξικό (κατάποση-εισπνοή), ελαφρώς τοξικό (επαφή)
— ΜΠΛΕ ΑΝΟΙΧΤΟ
— ΜΠΛΕ ΣΚΟΥΡΟ
ΜΑΥΡΑ
PBk9 (http://www.artiscreation.com/black.html#PBk9) — ΜΑΥΡΟ ΙΒΟΥΑΡ — Ivory Black, Bone Black, Animal Black — Charred animal bone — ημιαδιαφανές — όχι τοξικό
ΛΕΥΚΑ
PW1 (http://www.artiscreation.com/white.html#PW1)— ΑΣΠΡΟ ΜΟΛΥΒΔΟΥ — Lead White, Flake White — Basic lead carbonate, sometimes with small amounts of extenders — αδιαφανές-ημιαδιαφανές — πολύ τοξικό (κατάποση, εισπνοή)
PW6 (http://www.artiscreation.com/white.html#PW6) — ΛΕΥΚΟ TOY TITANIOY — Titanium White — Διοξείδιο τιτανίου — αδιαφανές — όχι τοξικό — Εισπνοή μεγάλων ποσοτήτων με τα χρόνια μπορεί να προκαλέσει ήπια πνευμονοκονίαση χωρίς συμπτώματα αρρώστιας.
Μπραβο Christ1na! Ευχαριστουμε για τις πληροφοριες και τον κοπο σου. :clap:
Η τοξικοτητα των χρωστικων ειναι ενα ζητημα που εγω εχω βρει αντιφατικες πληροφοριες...
Δεν υπαρχει σαφηνεια με το τι γινεται εκτος του οτι δρουν προσθετικα καθε φορα που ερχομαστε σε επαφη με τις σκονες και περνουν στον οργανισμο μας.
Η τοξικοτητα μαις χρωστικης μπορει να οφειλεται σε επαφη με το δερμα καταποση ή εισπνοη και καλυτερα να μην ανακαλυψουμε ποτε ποσο τοξικες μπορουν να ειναι.
Το οτι σε γενικες γραμμες δεν αναφερονται προβληματα υγειας (ή δεν τα μαθαινουμε) σε ανθρωπους που ασχολουνται πολλα χρονια με χρωστικες (π.χ. επαγγελματιες αγιογραφοι) δεν σημαινει οτι ειναι τελειως ακινδυνες.
Παρακαλώ! Ευχαριστώ κι εγώ για τα αρχικά στοιχεία που κατέθεσες.:hooray:
Συνεχίζω να συμπληρώνω την αδιαφάνεια. Κάπου διάβασα ότι είναι κακή πρακτική να ανακατεύουμε τα διαφανή με τα αδειαφανή, δεν ξέρω αν αληθεύει.
Όπως λες βρίσκω κι εγώ αντιφάσεις σ' αυτά που διαβάζω. Και πέρα απ' την τοξικότητα. Για παράδειγμα, το κόκκινο αγγλίας, ο π. Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης εδώ (http://www.hobby.gr/forum/showpost.php?p=523865&postcount=34) το βγάζει ακατάλληλο ενώ θεωρείται ως απαραίτητο χρώμα στην αγιογραφία με το όνομα χονδροκόκκινο.
Θα συνεχίσω να κρατώ σημειώσεις και παρακαλώ ότι γνωρίζεις να το αναφέρεις.
Παρακαλώ! Ευχαριστώ κι εγώ για τα αρχικά στοιχεία που κατέθεσες.:hooray:
Συνεχίζω να συμπληρώνω την αδιαφάνεια. Κάπου διάβασα ότι είναι κακή πρακτική να ανακατεύουμε τα διαφανή με τα αδειαφανή, δεν ξέρω αν αληθεύει.
Όπως λες βρίσκω κι εγώ αντιφάσεις σ' αυτά που διαβάζω. Και πέρα απ' την τοξικότητα. Για παράδειγμα, το κόκκινο αγγλίας, ο π. Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης εδώ (http://www.hobby.gr/forum/showpost.php?p=523865&postcount=34) το βγάζει ακατάλληλο ενώ θεωρείται ως απαραίτητο χρώμα στην αγιογραφία με το όνομα χονδροκόκκινο.
Θα συνεχίσω να κρατώ σημειώσεις και παρακαλώ ότι γνωρίζεις να το αναφέρεις.
για την αδιαφανεια....
Δεν υπαρχει κατι απολυτο κατα την εμπειρεια μου στην μιξη ενος αδιαφανους με ενα διαφανες χρωμα αλλα θα χρειαστει πολυ μεγαλη ποσοτητα του διαφανους ωστε να πετυχουμε την αποχρωση.
Σε γενικες γραμμες τα διαφανη ειναι καλα μονο για τα τελευταια στρωματα επιτρεποντας και τις απο κατω αποχρωσεις να φαινονται κατι που μπορεις να κανεις και με αδιαφανη με υπερβολικη αραιωση.
Τα αδιαφανη χρωματα κατα την γνωμη μου πλεονεκτουν.
Το χονδροκοκκινο δεν νομιζω να ειναι τοξικο γιατι ειναι οξειδιο του σηδηρου αν δεν κανω λαθος και οι χρωστικες του σιδηρου δεν εχω δει να αναφερονται ως τοξικες.
Επιπλεον εχουν μεγαλη αντοχη στο φως και ειναι συνηθως αφδιαφανη.
eikonourgos
20-03-11, 11:27
δηλαδη η κινναβαρη και το βερμιγιον ειναι τα πιο επικινδυνα χρωματα?τα καδμια ειναι μετριως τοξικα?εγω νομιζα πως ειναι τα χειροτερα..παντως εχω ακουσει πως καποιες σκονες εχουνε απαγορευτει απο την ευρωπαικη ενωση και δε κυκλοφορουνε πια....κι οτι εμεις εδω στην ελλαδα δουλευουμε με τα στοκ...ξερουμε αν ισχυει αυτο?
Συμπλήρωσα κάποια παραπάνω στοιχεία, χημική σύσταση, τοξικότητα και κινδύνους, δε χωράει άλλα το μήνυμα. Έγιναν και τα καδμίου πολύ τοξικά με τις αλλαγές που έκανα. Τα επιπλέον στοιχεία είναι από εδώ (http://www.tucsonaz.gov/arthazards/paint1.html).
Ελπίζω να βρεθεί κάτι στο μέλλον και γι' αυτά τα άγνωστα κροκί, κοκκινίλες κτλ. που έχω. Αν ξέρατε κι εσείς κάτι θα με διευκολύνατε. Μερικά απ' αυτά, viridiam, έμερον, καρμίνα κλπ. νομίζω επιδέχονται έρευνας, αν και δεν είμαι σίγουρη, μοιάζουν πάντως με μερικά που βρήκα. Επίσης για το πράσινο φρέσκο με ενδιαφέρει πολύ αν ξέρατε κάτι.
Για την κιννάβαρη στην Ελλάδα ποιός μπορεί να το ελέγξει; Αφού δεν υπάρχει αξιόπιστος τρόπος διάκρισης της φυσικής από την συνθετική κιννάβαρη.
Και τα υπόλοιπα χρώματα πώς θα τα ελέγξουμε ότι δεν είναι νοθευμένα; Άραγε είναι αξιόπιστο το πείραμα (http://www.hobby.gr/forum/showpost.php?p=523865&postcount=34) που περιγράφει ο π. Καλλίνικος Σταυροβουνιώτης με τον ασβέστη; Θα ήθελα να το δοκιμάσω.